Piškotki

Piškotki se že zelo dolgo uporabljajo kot pomoč pri delovanju spletnih strani. Spremenila pa se je zakonodaja (ZEKom-1), ki zahteva obveščanje oz. soglašanje obiskovalcev z njihovo uporabo.

Piškotki so majhne tekstovnee datoteke, v katere spletna mesta shranijo določene podatke o uporabniku oz. njegovih dejanjih na spletnem mestu. Shranjevanje piškotkov je že ves čas mogoče nadzorovati s pomočjo nastavitev v brskalniku.

Piškotki se uporabljajo za spremljaljanje prijavljenih uporabnikov, za spremljanje naprav s katerimi uporabnik dostopa do spletnega mesta ter za spremljanje statistike obiskovalcev, kar omogoča izdelavo uporabnikom prijaznejših spletnih mest.

Vrste piškotkov na naši spletni strani:

. Obvezni piškotki

Obvezni piškotki, so tisti piškotki, ki jih spletna stran potrebuje za pravilno delovanje. To so na primer piškotki, ki skrbijo za seje prijavljenih uporabnikov (administratorji, moderatorji strani) in piškotki, ki se naložijo na vaš računalnik zato, da ob naslednjem obisku vemo, katere piškotke na strani dovolite in katere ne. Na osnovi informacij v teh piškotkih se delovanje in prikaz spletne strani prilagaja vam.

Nujni piškotki, da lahko stran deluje pravilno:

Ime:

PHPSESSID

Vsebina:

4dq0hlbtcgh5m2s4tcuhfpt3s3

Domena:

otroskibutik.si

Pot:

/

Pošlji po:

Kakršna koli povezava

Dostopno skriptu:

Da

Velja do:

Ko se seja brskanja konča

 

 

Ime:

currency

Vsebina:

EUR

Domena:

.otroskibutik.si

Pot:

/

Pošlji po:

Kakršna koli povezava

Dostopno skriptu:

Da

Velja

1 mesec

 

 

Ime:

language

Vsebina:

sl

Domena:

.otroskibutik.si

Pot:

/

Pošlji po:

Kakršna koli povezava

Dostopno skriptu:

Da

Velja

1 mesec

 

 

 

 

 

Za pomnenje podatka o nastavitvi za piškotke se uporabljata piškotka cc_necessary in cc_analytics, s trajanjem malce manj kot eno leto.

 

2. Statistika obiska

Spremljanje statistčnih podatkov o spletni strani je za nas zelo pomembna povratna informacija, ki omogoča narediti našo stran boljšo in bolj zanimivo za uporabnike. Zaradi tega beležimo statistiko ogledov. Na podlagi piškotkov, ki jih naložimo na vaš računalnik, lahko vemo ali ste prišli k nam prvič, ali pa ste naš redni obiskovalec.

Za sledenje obiska spletna stran uporablja sistem Google Analytics. Piškotke zapiše Google, le-ti pa se rrazlikujejo glede na ime piškotkov, ki so __utma (poteče čez 2 leti), __utmb (poteče danes), __utmc (poteče na koncu seje), __utmz (poteče čez 6 mesecev).

3. Piškotki socialnih omrežji

Ime:

cc_social

Vsebina:

yes

Domena:

otroskibutik.si

Pot:

/

Pošlji po:

Kakršna koli povezava

Dostopno skriptu:

Da

Velja

1 leto

 

 

 

Ti piškotki skrbijo za pravilno nalaganje vtičnikov družabnih omrežij, kot so recimo Facebook, Twitter, Linked-in. V isto kategorijo spadajo tudi video vsebine naložene iz skupnosti Youtube in Vimeo. Piškotki družabnih omrežij kot so Facebook, Twitter, Google+ in podobni beležijo največ informacij o uporabnikih, s katerimi pa mi ne razpolagamo.

Na tem spletnem mestu se piškotki socialnih omrežij NE nalagajo avtomatsko, temveč zgolj na izrecen zahtevek obiskovalca s klikom na logo posameznega dužabnega omrežja. Nad morebitnimi piškotki, ki se naložijo ob kliku, upravljalci spletnega mesta nimamo nadzora.

Izklop piškotkov za vse spletne strani

Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila so v zavihku »Pomoč« v vašem brskalniku. Če boste piškotke popolnoma izklopili, vam morda kateri izmed delov spletne strani ne bo deloval.

Otroški butik © 2024 :)